pondělí 26. ledna 2015

Dýňové rizoto

(6 porcí)    


Máte doma ještě podzimní zásobu dýní??? A máte rádi rizota? Tak vám nic nebrání vyzkoušet toto krémové rizoto.
Dýně obsahuje až 90% vody. Je tedy vhodná při snižování nadváhy. Obsahuje vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B, minerální látky (draslík, hořčík, zinek, fosfor a měď). Dýně podporuje trávení,
odstraňuje škodlivé látky ze střev a snižuje hladinu tuku v krvi. Posiluje imunitní systém, má blahodárný vliv na nervy a zrak.


Rádi doma kombinujeme rýži s obilovinami, ať už špaldou, žitem, kamutem, ovsem... Tyto obiloviny je ale nutné předem namáčet. V tomto receptu jsem použila špaldové kernoto,což je špaldové zrno obroušené od jeho tvrdé obalové vrstvy, tudíž ho není potřeba namáčet. Doba vaření je srovnatelná s rýží, proto je můžeme vařit společně (kromě jasmínové, ta má dobu vaření kratší). Špalda je považována za zdravější alternativu klasické šlechtěné pšenice. Je mnohem lépe stravitelná, obsahuje více živin a její lepek nezatěžuje tolik naše střeva. Obsahuje 17% bílkovin, 68% sacharidů a 2,5% kvalitních tuků. Díky tomu dodává tělu dostatek energie po delší dobu.



Ingredience:

150g špaldového kernotta (jakákoliv rýže)
150g rýže basmati natural (jakákoliv rýže) 
880g dýně Hokaido 
250g červené čočky
4 cibule
pórek
2ČL drceného kmínu
2ČL bazalky
2ČL kari koření 
2PL sojové omáčky Tamari (nemusí být)
1PL sezamová pasta Tahini (nemusí být)
6g mořské řasy Arame (nemusí být)
"parmezán" se sezamu a kešu

Jak na to:
  • Špaldové kernotto a rýži propláchneme, vložíme společně do hrnce a zalijeme vodou (1:2). Přidáme kari koření. Vaříme cca 40-45 minut od zavaření. Po půl hodině raději hlídáme , popřípadě dolijeme trochu vody.
  • Dýni si vydlabeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Není potřeba loupat. Mořskou řasu namočíme do vody.
  • Na oleji restujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme propláchnutou červenou čočku a dýni. Okořeníme kmínem a bazalkou. Slijeme vodu s řasy a přimícháme. Zalijeme trochou vody a dusíme 15-20 minut do změknutí. Před dovařením přidáme sojovou omáčku a Tahini (popřípadě dosolíme a dochutíme).
  • Vmícháme uvařené špaldové kernotto s rýží a čersvý pórek. Promícháme a podáváme posypané "parmezánem" se sezamu a kešu (drcenými oříšky a semínky), kvašenou a čerstvou zeleninou.


Žádné komentáře:

Okomentovat