neděle 28. prosince 2014

Špagety se sušenými rajčaty a zelenými fazolkami

(6 porce)  

Velmi jednoduchý a rychlý oběd, který zvládne každý. Pokud máte rádi těstoviny a rajčátka určitě ho vyzkoušejte. Věřím, že poté již nebudete mít chuť na těstoviny s kečupem ;-). Postačí nám jen těstoviny, sušená a konzervovaná rajčátka, zelené fazolky, česnek a olivový olej. S koření jen sůl a pepř. Pokud máme chuť posypeme si hotové jídlo "parmezánem" se sezamu a kešu.


A jak správně vařit těstoviny??? Těstoviny potřebují pro své uvaření velké množství vody. Na 500g těstovin se doporučuje 4l vody. Pokud vaříme menší množství těstovin i tak bychom neměli dávat méně než 3l vody. Sůl přidáváme, když se voda začne vařit. Na 500g těstovin asi 1 vrchovatou čajovou lžičku. Poté vhodíme do vody všechny těstoviny, promícháme je aby se neslepily, přikryjeme pokličkou a co nejrychleji přivedeme opět k varu. Pak pokličku sundáme a těstoviny vaříme za občasného míchání dokud jejich vnější vrstva nezměkne, aby mohla krásně vstřebat omáčku, ale jejich vnitřek by měl zůstat tvrdší. Takto uvařeným těstovinám se říká al dente neboli na zkus.   






Ingredience:

400g celozrnných špaget
450g zelených fazolek
400g konzervovaných rajčat
100g sušených rajčat
3-4 stroužky česneku
40ml olivového oleje
čerstvě mletý pepř
sůl

Jak na to:
  • Sušená rajčata si namočíme na 15 minut do vody. Vodu slijeme, rajčata osušíme a nakrájíme nadrobno.
  • Na oleji restujeme nakrájená sušená rajčata a česnek nakrájený na tenké plátky asi 3 minuty, dokud česnek nezezlátne.
  • Přidáme nakrájená konzervovaná rajčata i se šťávou a dusíme na mírném plameni 15 minut.
  • Přivedeme cca 4 litry vody k varu, přidáme čajovou lžičku soli a těstoviny. Promícháme aby se těstoviny neslepily a přikryjeme pokličkou. Vodu přivedeme opět k varu, poté odkryjeme a odkryté vaříme 5 minut. Přidáme zelené fazolky a vaříme, dokud těstoviny nejsou al dente.
  • Hotové těstoviny se zelenými fazolkami necháme okapat a přidáme je do pánve s rajčatovou omáčkou. Opepříme. Při vysoké teplotě vše opékáme a mícháme asi 1 minutu. 
  • Podáváme posypané oříšky a semínky.


2 komentáře: