čtvrtek 6. listopadu 2014

"Medové" hrušky

(1 koláč na plech)



Slaďounké medové hrušky jsou neodolatelné a pokud je upečeme v "medovém" těstě stanou, se závislostí.
Hrušky obsahují vitamíny C, E a vitamíny skupiny B a minerální látky (měď, mangan, draslík a zinek). Hrušky jsou dobrým zdrojem vlákniny. Pomáhají snižovat krevní tlak, cholesterol v krvi a mají projímavý a močopudný účinek (vhodné při detoxikaci organismu). Podporují funkci ledvin. Působí proti hnilobným procesům ve střevech a proti plynatosti.


Sladěnka neboli ječmenný slad (pivovarský slad) je extrakt z naklíčeného ječmene a je zdravou náhražkou klasického bílého cukru.  Vhodná i pro diabetiky. Obsahuje vitamín B6 a stopové prvky. Je velmi dobrým zdrojem vitamínu B3 (niacinu). Sladěnka neobsahuje žádné chemické látky ani barviva. k dostání ve zdravých výživách. Konzistencí je podobná medu. Má silnější vůni i chuť, která každému nemusí vyhovovat.
Pokud sladěnku nemáte doma nebo jí chuťově nevyhledáváte použijte místo ní pampeliškový či jiný med.


Těsto je trochu tužší, ale pracuje se sním dobře. Vyválíme si ho přímo na pečícím papíru, poklademe hruškami smíchanými se sladěnkou (medem), mletými oříšky a perníkovým kořením (skořicí). Nakonec konce koláče přeložíme přes hrušky.



Ingredience:

200g celozrnné hladké pšeničné mouky
150g celozrnné hladké ječné mouky
80g sladěnky (pampeliškový či jiný med)
40g rýžového oleje (nebo slunečnicového)
110ml vody
1ČL perníkového koření (skořice)
špetka soli

500g hrušek
40g sladěnky (pampeliškový či jiný med)
80g mletých vlašských ořechů
1ČL perníkového koření (skořice)

Jak na to:
  • V míse smícháme mouky s kořením a špetkou soli. Přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto. Necháme stranou odležet.
  • Hrušky omyjeme (neloupeme), nakrájíme na plátky a vmíse smícháme s mletými oříšky, sladěnkou (medem) a kořením.
  • Těsto vyválíme na pečícím papíru, poklademe připravenými hruškami a konce koláče přeložíme.
  • Pečeme na 180°C/30-35 minut.



Žádné komentáře:

Okomentovat