čtvrtek 25. září 2014

Celozrnné špagety s mangoldem

(2-3 porce)



Mangold připravený na způsob špenátu je opravdu vynikající. Má výraznější ořechovou chuť a je lehce nasládlý.



Mangold je příbuzný řepy a špenátu. Obsahuje dostatek vitamínu C, dále vitamíny A,B,E a minerální látky (vápník, hořčík, draslík, fosfor a železo). Je mírně projímavý. Je velmi účinný při prevenci nádorových onemocnění a posiluje nervový systém. Díky obsahu železa je vhodný při anémii.
Mladé listy se dají využít do zeleninových salátu. Větší listy jsou výborné na způsob špenátu, do polévek a slaných koláčů. Silné stonky jsou výtečné dušené, vařené v páře nebo smažené. Máte-li možnost určitě si ho vyzkoušejte.    





Ingredience:

400g mangoldu
170g celozrnných špaget
200g uzeného tofu 
2 cibule
5 stroužků česneku
2PL sojové omáčky Tamari
1/4ČL pepře
sůl
olivový olej
"parmezán" se sezamu a kešu

Jak na to:
  • Celé listy mangoldu vhodíme do odstavené vařící vody a necháme 5 minut. Poté je zcedíme, odřízneme silné stonky a dáme stranou. Zbylé listy nakrájíme. 
  • Uvaříme si celozrnné špagety. 
  • Na troše oleji osmažíme cibuli, přidáme prolisovaný česnek a nakrájené spařené listy mangoldu. Zlehka solíme a opepříme. Promícháme, přidáme silné stonky mangoldu, přikryjeme pokličkou a 5 minut podusíme.
  • Celozrnné těstoviny restujeme na troše olivového oleje, přidáme sojovou omáčku a promícháme. Vmícháme hotový mangoldový špenát.
  • Těstoviny se špenátem nandáme na talíř, posypeme strouhaným uzeným tofu, "parmezánem" a dozdobíme dušenými celými stonky mangoldu.



Žádné komentáře:

Okomentovat