pátek 15. srpna 2014

Fazolové lusky s houbovou omáčkou

(4-6 porcí)



Mám štěstí, že mí rodiče jsou vášniví houbaři. Díky tomu máme doma dostatek čerstvých hub, pokud zrovna rostou, nebo máme zásoby sušených, které lze přidávat do omáček, polévek nebo používat jako koření. Houby obsahují až 90 % vody, proto je vhodné je usušit, zlehka propepřit a skladovat ve skleničce. Když přijde chuť na houbovou příchuť jsou pak vždy po ruce.



Na mamčiné zahrádce rostou takovéto krásné fazolové lusky. Ale dají se samozřejmě použít jakékoliv.



Velmi toužím po pořádném parním hrnci, tak se snažím být celý rok hodná a doufám, že to Ježíšek ocení. Zelenina připravovaná  v páře si zachová svou barvu a tvar. Chuť je lahodnější. Dá se ovlivnit i přidáním aromatických bylinek do vody a tím ochutit vznikající páru. A největší výhodou je, že si zachovává podstatně více živin, než při klasickém vaření ve vodě.


Z oblibou si ke všem hlavním jídlům dáváme čerstvou a kvašenou zeleninu. Zeleninu si kvasíme sami v malém kvašáčku. Je to velmi jednoduché a opravdu chutné. Kombinací je spousta a jídlům to dodává takovou chuť navíc. Recept na kvašenou zeleninu zde.

Ingredience:

500g fazolových lusků
30g sušených hub (250g čerstvých)
2 cibule
1,2l zeleninového vývaru nebo vody (zeleninový bujón či vegeta bez glutamátu)
5 velkých brambor
5 mrkví
150g čerstvého nebo mraženého hrášku
150g čerstvé nebo mražené kukuřice
čerstvý nebo sušený kopr
5PL Hrašky
½ KL pepře
1KL kmínu
2KL libečku

Ingredience:
  • Sušené houby si dopředu namočíme alespoň na 2 hodiny. Fazolové lusky nakrájíme na větší kousky. Restujeme cibulku na oleji, přidáme houby, lusky a dochutíme kořením. Zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme cca 10min. Pokud použijeme čerstvé houby restujeme je spolu s cibulí a pak přidáme lusky, koření atd. 
  • Zahustíme Hraškou rozmíchanou ve studené vodě. Povaříme 20min.
  • Uvařené brambory smícháme s mrkví, hráškem a kukuřicí připravené v páře (popřípadě vaříme společně).
  • Posypeme praženými oříšky a semínky.


Žádné komentáře:

Okomentovat