pondělí 11. srpna 2014

Čokoládovo-švestkový dort

(forma 28cm)


Velice jsem si teď přes léto oblíbila nepečené dorty. Jsou jednoduché a velmi chutné.
Není snad víkend co bych nějaký nestvořila.  


Místo čokolády jsem použila kakaové máslo a kakao. Ale určitě bude skvělý i s čokoládou, jak jsem uvedla v receptu.

Pokud nemáte koktejlový mixér, kde se dá mixovat i horká směs, tak nevadí, jen nebude náplň tak hladká a budou v ní cítit kousky kokosu. Nebo stačí pořádně rozmixovat kokos až na kokosové máslo.
Já jsem si na chvilinku vložila korpus do vyhřáté trouby. Přidala jsem totiž moc namáčecí vody s datlemi. V receptu jsem již vodu ubrala, takže to určitě nebude třeba.  

A copak že je to za kouzelné slovíčko AGAR??? Agar je rostlinná želatina vyrobená z mořských řas. Je k zakoupení v jakékoliv zdravé výživě. Většinou se prodává v malých 10g sáčcích, které vyjdou na necelých 15Kč. Agar obsahuje železo, vápník, jód a další stopové prvky. Velmi účinně snižuje cholesterol, vhodný pro osoby s vysokým tlakem. 
Je velmi lehce stravitelný a má schopnost čistit zažívací ústrojí. Působí jako mírné projímadlo a pomáhá snižovat nadváhu. Je výbornou a mimořádně zdravou náhradou želatiny, která je vyráběna ze zvířecích chrupavek a kůží. Agar lze použít úplně všude místo želatiny. Jak na zeleninové či ovocné aspiky, tak i do zákusků a dortů. Přidává se i do polévek či omáček. Mnohostranné využití a nulová energetická hodnota. Pro mě takový další malý zázrak v kuchyni.









Ingredience:

250g ovesných vloček
125g datlí + 110ml vody
250g kokosu
450g švestek
75g čokolády (kakaové máslo + kakao)
5g agaru + 300ml vody
javorový sirup
1ČL perníkového koření
špetka soli

Jak na to:
  • Datle opláchneme, zalijeme 110ml vody a necháme odmočit alespoň 1 hodinu.
  • Ovesné vločky rozmixujeme se špetkou soli na mouku a postupně přidáváme datle. Nakonec přilijeme i namáčecí vodu. V mixéru by Vám měla vzniknout pevná hmota.
  • Těsto vyndáme, propracujeme a nastrouháme na hrubém struhadlo do vymazané dortové formy, rozprostřeme a zlehka upěchujeme. Dáme do ledničky vychladnout.
  • Kokos rozmixujeme v mixéru až začne pouštět tuk. Odebereme si 8 lžic mixovaného kokosu, smícháme jej s 5PL javorového sirupu a 3PL kakaa. Tuto hmotu rozetřeme na korpus a posypeme perníkovým kořením.
  • Nakrájené švestky rozvaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Osladíme sirupem a přidáme čokoládu. V 300ml studené vody rozmícháme agar a přilijeme ke švestkám. Minutu provaříme a vmícháme kokos. Tuto směs přendáme do koktejlového mixéru a mixujeme na hladkou směs. 
  • Nalijeme rovnoměrně na korpus. Posypeme na sucho opraženými vločkami a nastrouháme čokoládu.
  • Dáme do ledničky na pár hodin vychladit. 


Žádné komentáře:

Okomentovat